Veelgestelde vragen

Hier vind je de antwoorden op vragen die we vaak krijgen. Staat jouw vraag er niet tussen of heb je na het lezen van het antwoord nog steeds vragen? Neem dan contact met ons op.

 

Als ik een baantje heb of op een sport zit, dan kan ik toch niet van 08.00 tot 20.00 op school zitten?

Dat klopt. Als je een goede activiteit hebt, zoals werk of sport, dan kun je vrijstelling krijgen vanaf 16.00 uur. Bij School2Care bestaat het vijfde blok – van 15.15-16.45 – uit workshops. Er worden allerlei leuke activiteiten aangeboden, zodat je ook kunt ervaren waar je talenten liggen of wat je leuk vindt om in je vrije tijd te doen.

 

Kan ik mijn diploma halen bij School2Care?

Nee. Ons doel is dat je weer naar een andere school kunt, waar je wel je diploma kunt halen.

 

Kan ik makkelijk spijbelen bij School2Care?

Nee juist niet. We werken samen aan je verzuim en maken hier duidelijke afspraken over. Dit doen we met jou, je ouders, gezinsmanager (als je die hebt) en soms ook de leerplichtambtenaar. Het is belangrijk dat je verzuim vermindert want alleen dan kan je doorstromen naar een andere school.

Blijk je toch zonder reden niet op school te zijn? Dan wordt de coach ingeschakeld. Die kijkt wat nodig is om weer gewoon naar school te gaan, zoals nieuwe afspraken over op tijd komen, duidelijk perspectief met doelen die je moet halen. In enkele gevallen kan er ook een boete of taakstraf worden gegeven door de officier van justitie.

 

Laatste kans op normaal onderwijs, wat bedoelen jullie daarmee?

Samen met de gemeente Amsterdam biedt Altra kinderen en jongeren die vast zijn gelopen een laatste kans op goed onderwijs. Er zijn strenge regels en we maken een rapport op voor de vervolgschool, waarin we schrijven of het nu wel gaat lukken. Uiteraard gaan we uit van het positieve en zetten we in op het behalen van de doelen binnen School2Care zodat je weer aan het reguliere onderwijs deel kunt nemen.

 

Wat is een coach?

De coach op School2Care is leraar en hulpverlener in één. We hebben dertien coaches op school, elke coach begeleidt ongeveer vijf jongeren. Je kan bij hem of haar terecht met allerlei vragen over school maar ook over zaken die thuis of in je vrije tijd spelen.

 

Kan ik de coach ook na schooltijd bellen als er iets is?

Als het dringend is wel, de coach is voor dringende gevallen 24 uur per dag bereikbaar.

 

Hoe lang duurt School2Care?

Je zit ongeveer drie maanden tot één jaar bij ons op school, maar dat hangt natuurlijk vooral van jezelf af. Heb je je doelen behaald? Werk je hard genoeg? Na School2Care ga je naar een school die past bij je ontwikkelingsdoelen.

 

Van 08.00 tot 20.00 uur op school, dat zijn lange dagen! Krijgen leerlingen ook eten?

Ja. Er is zelfs mogelijkheid om te ontbijten. De leerlingen krijgen elke dag een warme lunch. In de avond een uitgebreide broodmaaltijd, vaak nog met iets warms erbij zoals soep. Juist omdat de dagen zo lang zijn vinden wij het belangrijk dat jullie gezond eten. De maaltijd wordt samen met enkele leerlingen klaargemaakt.