School2Care Almere sluit de deuren

Wat zonde! Altra betreurt de aangekondigde sluiting per eind februari van School2Care Almere. Allereerst vinden wij het erg voor de jongeren van Almere, dat een dergelijke voorziening nu niet tot het aanbod behoort. Daarnaast vinden we het voor het betrokken team heel jammer dat het nu niet verder kan.

 

School2Care biedt een vernieuwende aanpak om jongeren die dreigen af te glijden, weer perspectief te bieden. Het concept School2Care is onderdeel van Altra en werd in 2011 ontwikkeld in samenwerking met Spirit Jeugd & Opvoedhulp, Esprit Scholen en het Samenwerkingsverband Amsterdam. Om zoveel mogelijk jongeren te kunnen helpen, is de methodiek overgedragen aan verschillende partijen, die in Den Haag, Rotterdam en Almere een vestiging hebben opgericht.

 

In Almere heeft een zeer gemotiveerd en sterk team, onder leiding van een ervaren projectleider, de voorziening neergezet. In een grote stad als Almere zijn voldoende jongeren die zo’n 8-8 voorziening nodig hebben om verder afglijden en gesloten plaatsingen te voorkomen. Toch heeft school onvoldoende instroom van leerlingen om de vestiging open te houden. We wisten van de problemen met betrekking tot de instroom van leerlingen, maar wij waren ervan overtuigd dat dat er voldoende mogelijkheden waren om de instroom beter te laten verlopen. Nu toch is besloten de deuren te sluiten, zullen we onderzoeken wat wij als methodiekeigenaar van deze implementatie kunnen leren.

 

 

Lees verder ...

Themadagen School2Care Amsterdam

School2Care Amsterdam heeft de laatste schoolweek van dit kalenderjaar afgesloten met twee themadagen en een gezamenlijk kerstontbijt.

 
Themadagen

Woensdag 19 december

Deze dag stond in het tekenen van religie. In de ochtend waren er twee lessen over het Christendom en het Boeddhisme.

Aan het einde van de ochtend werd er een quiz gespeeld die betrekking had op de in de ochtend besproken onderwerpen.

Tussen de middag werd er gezamenlijk geluncht, waarna de leerlingen in twee groepen vertrokken richting de binnenstad.

Er was een rondleiding bij een Kerk en een Boeddhistische Tempel. Hier eindigde de eerste themadag.

 

Donderdag 20 december

De laatste themadag stond in het teken van muziek. Er was in de ochtend een les waarbij er werd stilgestaan bij de verschillende soorten muziek passend bij een bepaalde tijd in de geschiedenis. Daarnaast was er een rap workshop waarbij de leerlingen hun eigen talenten konden laten horen. De dag werd met alle leerlingen afgesloten in de gymzaal. De leerlingen vormden samen met de coaches een brassband. Onder begeleiding van een professional werd dit een knallende afsluiter van deze twee themadagen.

 

Kerstontbijt

Vrijdag 21 december

Alle leerlingen werden in de ochtend op school verwacht om met z’n allen dit kalenderjaar af te sluiten met een kerstontbijt.

In alle klassen was de tafel gedekt. In de keuken werd er hard gewerkt om wat lekkers op tafel te krijgen. Één leerling was zo creatief geweest om thuis rijst met kip masala te maken. Na het ontbijt werden er in verschillende klassen een kerstfilm gekeken. Aan het einde van de ochtend gingen de leerlingen naar huis met een kleinigheidje van school.

 

Al met al was het een leuke afsluiting van dit kalenderjaar. School2Care Amsterdam wenst alle leerlingen en betrokkenen fijne dagen en al het goed voor 2019.

Lees verder ...

Wethouder Kukenheim opent Purmer College

Omdat sommige jongeren beter leren in de praktijk dan in een klaslokaal, heeft het Purmer College op 28 november officieel haar deuren geopend. De opening werd verricht door Simone Kukenheim, wethouder Zorg, Jeugd(zorg), Beroepsonderwijs en Sport. Voor leren in de praktijk zijn de mogelijkheden beperkt, helemaal als jongeren ook nog eens kampen met forse problemen op meerdere leefgebieden. Het risico bestaat dat deze jeugdigen verder afglijden en soms zelfs uit huis worden geplaatst. Om dit voor te zijn, biedt het Purmer College, de jongste locatie van Altra Jeugdhulp en Onderwijs, Amsterdamse jongeren een alternatief. Met toekomstperspectief.

 

Het Purmer College is een kleine school, met kleine klassen. De leerlingen zitten niet de hele dag in de schoolbankjes, maar volgen allemaal een op maat gesneden lesprogramma. Ze leren veel van (interne) stages zoals bijvoorbeeld horeca of houtbewerking. Ook via workshops en activiteiten in de vrije tijd, bijvoorbeeld met sporten. Leerlingen op het Purmer College krijgen een programma aangeboden van 8 uur ’s morgens tot 20.00 uur ’s avonds. Iedere leerling krijgt een vaste coach toegewezen, die hen helpt de draad op te pakken.

 

Op het Purmer College geldt het uitgangspunt dat positieve verandering altijd mogelijk is en iedere jongere kan leren. Door vooral veel te doen, leren deze jongeren en kunnen ze uiteindelijk een mbo-1 diploma halen, met uitstroom naar werk.

Het team van het Purmer College samen met wethouder Kukenheim

 

Lees verder ...

Eerste Landelijke Studiedag School2Care

Donderdag 15 november 2018 vond de eerste landelijke School2Care studiedag plaats. School2Care Laakhaven had hun locatie beschikbaar gesteld voor deze bijzondere dag.

 

Opening

Alle collega’s werden tussen 09:00-09:30 verwacht, waarna er om 09:30 gezamenlijke start plaatsvond. Deze dag werd geopend door Rogier Toes (projectmanager School2care Almere). Hij benadrukte hoe bijzonder en speciaal het was dat er een landelijke studiedag is. In het bijzonder stond hij nog stil bij onze collega Andrea Rickets die als eerste werkneemster bij School2Care Amsterdam was gestart.

 

Plenaire Kick-Off

Er werd een gevolg gegeven aan de opening van Rogier Toes door Jefta Ten Kaate & Rosalie Ploeg met een plenaire kick-off. Hierbij werden succes ervaringen gedeeld in tweetallen. Uiteindelijk bleven er zes verhalen over. Deze werden uiteindelijk opgeschreven als een sprookje. Dit leidde tot mooie succesverhalen waar School2Care trots op kan zijn.

 

Opening door Rogier Toes

 

Workshops

Na de plenaire kick-off vonden er twee rondes met workshops plaats. Deze bestonden uit radicalisering & polarisatie, meideninterventie & “speeddate verbinden”. Hierbij zijn een aantal werkzame elementen van School2Care gedeeld en besproken.

 

Gezamenlijke Lunch

Om 12:30 was er een gezamenlijke lunch die een collega samen met een leerling van School2Care Laakhoven heeft gemaakt. Na de lunchpauze waren er door het gebouw heen sportieve activiteiten klaargezet om op een actieve manier met elkaar kennis te maken.

 

 

Afsluiting

Vanaf 15:00 was er een plenaire afsluiting waarbij Esme van der Ley met mooie woorden deze bijzondere dag afrondde. Er was nog tijd om met elkaar deze dag af te sluiten met een hapje en een drankje. Bij het vertrek was er nog een goodiebag voor alle collega’s.

 

Al met al was het een bijzondere en historische dag, waarbij er veel ervaringen en kennis is opgedaan. Dank aan alle mensen die op hun manier een bijdrage hebben geleverd aan deze dag.

Lees verder ...

Een gouden Schoolkantine Schaal voor School2Care!

 

Wat een mooi resultaat: School2Care heeft een gouden Schoolkantine Schaal 2018 van het Voedingscentrum verdiend! Hiermee laat School2Care zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De schaal is tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine persoonlijk uitgereikt door Dieuwke Hanne Vogelzang van het Voedingscentrum.

 

Een aantal voorwaarden
Voor het krijgen van deze schaal moet een kantine aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de kantine groente en fruit aanbieden en bestaat minstens tachtig procent van het aanbod uit gezondere keuzes. Verder moet een gezonde schoolkantine de producten aantrekkelijk presenteren, zodat het kiezen voor deze producten makkelijker en meer voor de hand liggend is. De kantine besteedt ook aandacht aan het stimuleren van het drinken van water.

 

Jongeren zijn de toekomst
De kantine is gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Het is daarom belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

 

Volgende doel: certificaat de Gezonde School
 School2Care wil nu ook het certificaat van de Gezonde School behalen. Binnenkort wordt de aanvraag voor het certificaat gedaan, zodat zij zich aan het einde van het jaar een Gezonde School mogen noemen op het thema ‘Voeding’.

 

Lees verder ...

Jaarverslag School2Care Amsterdam uit

Hoe is het verlopen met de 90 leerlingen die in 2017 een periode bij School2Care hebben  gezeten? Wat was hun achtergrond, hoe lang verbleven ze op School2Care en waar zijn ze daarna naartoe gegaan? Dat vind je allemaal terug in het Jaarverslag School2Care Amsterdam 2017.

Lees verder ...

Feestelijke opening School2Care Almere

De Almeerse wethouder René Peeters heeft 13 november de School2Care vestiging in Almere geopend. In Almere hebben Eduvier, Intermetzo (Pluryn), de gemeente en Passend onderwijs Almere hun krachten gebundeld om School2Care ook hier tot een succes te maken. Bekijk hier het filmpje dat omroep Flevoland maakte.

 

Lees verder ...

School2Care aanpak is erkend!

Met trots kunnen we mededelen dat School2Care is erkend als ‘goed onderbouwde interventie’ door het Nederlands Jeugdinstituut. School2Care is hiermee opgenomen in de databank effectieve jeugdinterventies. Een geweldige erkenning voor de doorontwikkeling en kwaliteitsslag waar hard aan is gewerkt door het team. Bekijk hier de beschrijving van School2Care in de databank. 

Lees verder ...

School2Care Almere start in september

Goed nieuws er staat nog weinig in de weg om in de loop van september de deuren te open. Al vanaf 2015 onderzoeken de gemeente, passend onderwijs en diverse onderwijs- en jeugdhulpaanbieders de mogelijkheden voor een intensieve samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp. Dit om een groep kwetsbare jongeren in Almere te kunnen bieden wat ze nodig hebben. Uiteindelijk is besloten om de kennis en kunde van de onderwijsorganisatie Eduvier en jeugdzorgorganisatie Pluryn/Intermetzo te bundelen. Sinds mei van dit jaar kon de onderzoeksfase worden afgesloten en was het een feit, School2Care zou er komen. Vanaf dat moment is er door alle betrokken partners bijzonder veel werk verzet. Bekijk hier de nieuwsbrief.

Lees verder ...

School2Care voorkomt uithuisplaatsing

Inmiddels is School2Care De Vliet geopend en is er een mooi artikel in het AD verschenen.

 

Soumaya (16) heeft afgelopen weekeinde voor het eerst in vijf maanden thuis geslapen, bij haar moeder in Capelle aan den IJssel. De afgelopen maanden mocht dat niet. Ze ging hooguit even op bezoek, de eerste paar keer zelfs onder verplichte begeleiding.

Het meisje woont niet meer onder mama’s vleugels. Door de kinderrechter is ze uit huis geplaatst. Van hem moet ze wonen in een gesloten jeugdinstelling in Sassenheim. Die beslissing kwam natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen, maar het is de vraag of het de juiste is voor haar.

 

Daarom mag Soumaya vanaf vandaag naar School2Care, een nieuwe school van Horizon in Hoogvliet voor jongeren die nog één kans krijgen voordat zij in een gesloten setting worden geplaatst. Ze zijn stuk voor stuk tussen de 12 en 18 jaar oud, van school (of in veel gevallen: scholen) getrapt en ze hangen op straat. Ze vertonen negatief, vaak agressief, gedrag en komen niet zelden in aanraking met de politie.

“Het is zonde als kinderen zoals zij in een gesloten instelling worden geplaatst”. Jefta ten Kaate

 

Stabiel nest
Maar wat ze óók gemeen hebben: een veilig thuis. Ouders die niet gewelddadig of verslaafd zijn. Die – met wat begeleiding – voor een stabiel nest kunnen zorgen.

“Het is zonde als kinderen zoals zij in een gesloten instelling worden geplaatst, dan hebben ze die familie niet meer bij zich en moeten ze stoppen bij hun geliefde sportclub of bijbaantje”, zegt Jefta ten Kaate. Zij zal de nieuwe school leiden maar werkte tot voor kort in de gesloten jeugdzorg. Ze weet precies waarom dit niet altijd werkt. “De deur gaat op slot en alles wat wél goed ging in hun leven is weg. Ik ken een meisje dat letterlijk bij de McDonald’s vandaan is geplukt door Jeugdbescherming, terwijl ze ‘Werknemer van de Maand’ was. Als zulke jongeren uiteindelijk weer op vrije voeten komen, is hun leven een voedingsbodem voor ellende. Ze hebben geen dagbesteding meer en hun ouders hebben niet geoefend met opvoeden.”

Het probleem: de kinderrechter had weinig keus. Hij stuurde een kind met ernstige problemen naar zo’n gesloten jeugdinstelling óf hij liet het doormodderen op straat. School2Care moet dat grijze gebied ertussen opvullen. Deze school is de eerste oplossing in de regio voor tieners met een zogenoemde ‘voorwaardelijke machtiging gesloten jeugdhulp’.

 

Druk programma
Er staat Soumaya een druk programma te wachten. Uiterlijk 08.30 uur moet ze binnen zijn voor schoolvakken als Nederlands, Engels en wiskunde. Ze luncht met een warme, zelfbereide maaltijd en volgt ’s middags lessen in sport, burgerschap, budgetteren en debatteren, met aandacht voor agressie, seksuele weerbaarheid, polarisering en radicalisering.

“Dit is niet zomaar een doelgroep. Er zijn duidelijke grenzen nodig, ook fysiek”

Jelle ten Kaate

 

Om 16.30 uur zit het intensieve deel erop. Wie een baan of sporttraining heeft, mag gaan. De rest zoekt tot 20.00 uur met zijn coach naar verdere invulling van hun leven. Het uiteindelijk doel is uitstromen naar een reguliere opleiding of werk. De coach is en blijft 24/7 bereikbaar voor hulp.
De regels zijn streng: aanwezig zijn, meedoen, niet roken en op het terrein blijven. “Sommige mensen schrikken van de hekken om de school, maar dit is niet zomaar een doelgroep. Er zijn duidelijke grenzen nodig, ook fysiek”, vertelt Ten Kaate.

School2Care ligt aan het winkelcentrum van Hoogvliet, omringd door seniorenflats en basisscholen. “Omwonenden reageren positief”, zegt de locatieleidster. “Ook omdat onze jongeren niet gaan rondzwerven. Ze worden ’s avonds zelfs door hun coach naar het metrostation gebracht.”
School2Care heeft plek voor dertig leerlingen, maar gaat vandaag van start met vijf tieners. Een deel van hen komt, net als Soumaya, uit een gesloten jeugdinstelling. Bij de anderen kon dat dankzij deze nieuwe oplossing nog net worden voorkomen.

Hoewel School2Care een proef is, vertrouwt Ten Kaate erop dat het concept aanslaat. “Deze jongeren weten precies aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om te ontkomen aan het enige alternatief: gesloten zitten.”
Hetzelfde geldt voor Soumaya. De beslissing van de kinderrechter kwam voor haar als een schok, al kende ze het risico. Haar puberteit had nog wel zo’n veelbelovende start, ze begon zelfs op de havo. Maar ze kreeg ruzie, er werd geroddeld en ze vocht. Keer op keer vloog ze de les uit en was ze een tijd niet welkom op school. Toen ze afzakte van 2 havo naar 3 vmbo en ook nog bleef zitten, was het gedaan met de motivatie. Haar cijfers werden slechter en haar gedrag idem dito.

Ze was agressief en haar moeder kende haar vrienden niet, al waren degenen met wie ze omging ook geen échte vrienden, weet ze nu. Ze hingen samen, haalden strafbare streken uit. Toen dit dreigde te worden ontdekt, liep ze weg. Die optelsom was voor de kinderrechter genoeg: gesloten jeugdhulp.

Soumaya’s zwakte? Dingen doen zonder na te denken. Ze leert wel van haar fouten, maar maakt daarna weer nieuwe fouten. En zo blijft ze bezig.

 

Dromen
In de gesloten instelling weigerde ze eerst medewerking, ze vertoonde hetzelfde agressieve gedrag. De opbrengst: niks. Inmiddels heeft ze een belangrijk les geleerd, vertelt ze. Als ze niet meewerkt, zich niet openstelt, zit ze nog langer vast. Terwijl ze eigenlijk zoveel dromen heeft. Zo wil ze weer gaan boksen, zoals ze vroeger deed. Ze wil de opleiding agogisch medewerker volgen, zodat ze zelf ook in de geestelijke gezondheidszorg kan werken. Of de opleiding ondernemer retail, zodat ze een eigen zaak kan openen voor ontbijtjes, koffie, lunch… Zelfs de naam is al bedacht: Andalusia.

De 16-jarige verlangt er ook naar om weer thuis te wonen, bij haar moeder. Of het moeilijk voor haar wordt om het School2Care-traject af te ronden? Ze denkt van niet. “Het is voor mij de volgende stap om te zetten. En ook de enige goede.”

Lees verder ...

Opening School2Care De Vliet

Wij nodigen u graag uit voor de opening van de eerste School2Care locatie De Vliet in Rotterdam. U bent van harte welkom op dinsdag 20 juni van 09.30 – 11.00 uur aan de Klencke 603 in Hoogvliet.

 

Bekijk hier de uitnodiging.

Lees verder ...

Nederland is enthousiast over School2Care

RTV Oost publiceerde een artikel over een mogelijke eerste School2Care in Enschede.

 

School2Care is een uniek concept en dat vonden ook twee hulpverleners uit Twente. Het biedt een geïntegreerd aanbod van onderwijs, zorg en begeleide vrijetijdsbesteding. Van acht uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds wordt op één locatie de jongeren geleerd mee te doen in de maatschappij, en wordt zo uithuisplaatsing voorkomen.

 

Dirkje Posthuma en Merijn van Gorkum zijn enthousiast en willen het naar Overijssel halen: ze hebben zelfs al een locatie op het oog. Jongeren met complexe problemen bevinden zich namelijk niet alleen binnen de Randstad. Volgens Merijn komen nu al tientallen jongeren in Twente in aanmerking voor School2Care. Ze hopen zelfs dat School2Care Twente volgend jaar zal openen!

 

Een mooi bericht voor iedereen die bij School2Care betrokken is!

Lees verder ...